Anasayfa


     AMERİKA’DAKİ ARAP GÖÇ EDEBİYATINDA DİN ANLAYIŞI Cibran Halîl Cibran, Mîhâîl Nuayme, Emîn er-Reyhânî

   
BASIM : NİSAN 2012
ISBN : 978-605-4539-08-6
***
Dr. SULTAN ŞİMŞEK
        Detaylar
 
 
Detaylar

Varoluşun somut ve soyut acılarını iliklerine kadar hisseden, hayatlarını insanlığın derin ufuklarında gezinmeye hasreden dertli ozanların kendilerinden sonraya bıraktıkları hoş bir sadadır Amerika’daki Arap göç edebiyatı… Ve de Modern Arap Edebiyatında XX. yy. başlarında hep bir ağızdan söylenmiş özgün ve tesirli bir nağmedir göç edebiyatı… Bu edebiyatın bir ekol olarak varlık göstermesine öncülük eden Cibran Halil Cibran, Mihail Nuayme ve Emin er-Reyhani hayatları boyunca arar, düşünür, gerçeklere ulaşmak ve daha sonra bunu insanlarla paylaşmak için pek çok bedel öderler. Hakikati arama yolunda ter dökerken, uykusuzluğu, açlığı ve zaman zaman inzivayı yoldaş edinirler kendilerine…

Amerika’daki Arap Göç Edebiyatçılarının düşünce dünyalarında insanın dünyadaki varlık nedeni, hayatın mahiyeti, dünya hayatının öncesi ve sonrası, insan ve Tanrı ilişkisi gibi konular derin yer etmiş ve bu edebiyatın pek çok eseri temelde bu sorulara verilen cevaplarla şekillenmiştir. Modern Arap Edebiyatında “Edebu’l-Mehcer” (Mehcer Edebiyatı) ismi ile anılan bu edebiyat edebî yönden yeni bir ekol olarak varlık göstermesinin yanı sıra din, düşünce ve felsefe konularında da kendine özgü ve aykırı bakış açılarıyla dikkatleri üzerine toplamıştır.

Arap göç edebiyatçılarına göre dinin özünde sevgi ve kemale erme duyguları yatar. Yine onlara göre gerçek din Tanrı’ya doğru uzanan ve nihayetinde yolun hakkını verenleri Tanrıyla buluşturan aydınlık bir yoldur. Böylesi bir din anlayışı insanı kendi özünün künhüne vardırarak semâvata yüceltir. Gerçekleri arayan insan çetin yolculuklar ve büyük bir çabadan sonra mutlak varlığa ulaşır ve kemale erer.

*****

YAZARI: Dr. SULTAN ŞİMŞEK

 

1976’da Sivas’ta doğan Sultan ŞİMŞEK, ilk orta ve lise tahsilini aynı şehirde tamamladı. 1998 yılında Atatürk Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı’ndan dereceyle mezun oldu. “Abdulhamîd B. Yahyâ ve Kitâbeti” konulu teziyle Yüksek Lisans Eğitimini tamamlayan yazar, 2011 yılında “Mehcer Edebiyatında Din Anlayışı” konulu teziyle doktor oldu. 2005-2007 yılları arasında Ağrı İmam Hatip Lisesi’nde, 2007-2008 yılları arasında da Erzurum Pasinler İmam Hatip Lisesi’nde Arapça Öğretmeni olarak görev yapan yazar halen Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bu görevine devam etmektedir.

2010 yılında İstanbul’da kurulan Arapça Öğretmenleri Derneği’nin kurucu üyeleri arasında olup halen yönetim kurulunda çalışmaktadır. 2011 yılı Aralık ayında İstanbul’da yapılan “İmam Hatip Liseleri’nde Arapça Öğretimi” konulu sempozyumda düzenleme kurulunda bulunmuş ve bu sempozyumun sekretaryasını yürütmüştür. Öğretmenlik görevinin yanı sıra, 3. Uluslararası Arapça Yarışmaları Koordinasyon Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü adına resmî görevli olarak çalışmaktadır. Arapça öğretimi ve Arap Edebiyatı ile ilgi bazı makaleleri ve sunulmuş sempozyum tebliğleri bulunan yazar aynı alanlarda araştırmalar yapmaya devam etmektedir.