Anasayfa


     Mimarlıkta Yapıma Katkıda Bulunan BİLGİ MODELLEME TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ VE ÖRNEKLER

   
BASIM : 2010
ISBN : 978-9944-313-80-3
Fiyat : 20 TL (KDV Dahil)
***
Dr. OLCAY ÇETİNER
        Detaylar
 
 
Detaylar

Bilgisayar ve iletişim sistemlerindeki gelişmeler, bilgisayar hizmetlerinin mimariye sunulmasını hızlandırmaktadır. Mimarlık pratiğinde yer alan teknolojik gelişmelerden Yapı Bilgi Modelleme Teknolojisi, yapının geometrisini, mekânsal ilişkileri, yapı bileşenlerinin miktar ve özelliklerini kapsamaktadır. Yapı Bilgi Modelleme, bilgi teknolojilerinin yapı sektöründe uygulanarak geliştirilen yapı/tasarım çözümleri ve bu çözümlerle oluşturulan sistemlerdir. İnşaat ve kullanım süreçlerinde yapının tüm yaşam döngüsünü göstermek için kullanılabilmektedir.

Kitapta, mimarlık eğitim ve uygulamalarında yapıma katkıda bulunan bilgi modelleme teknolojisine giriş yapılmaktadır. Yapı Bilgi Modelleme Teknolojisi Temel Özellikleri ve Araçları aktarılmıştır. Yapı Bilgi Modelleme Teknolojisi kullanılmış olan uygulamalardan örnekler sunulmuş, mimarlık pratiğinde yer alan teknolojik gelişmelerden Yapı Bilgi Modelleme Teknolojisi’nin mimarlık mesleğine etkileri incelenmiştir.

***

Dr. OLCAY ÇETİNER

Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezuniyeti (1988) sonrasında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü İnşaat İşletmeciliği (1989) ihtisas programını, Yüksek Lisans Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Yapı programında (1995) ve Doktora çalışmasını yine Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Yapı programında (2004) tamamlamıştır.

Demirağ Prefabrike A.Ş. (1988), Garanti İnş. A.Ş. (İhtisas Stajı-1989) ve Halis Çetiner Elek. İnş. Tic. Ltd. Şti. (1990) de profesyonel meslek yaşamında görev aldıktan sonra Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde akademik çalışma hayatına geçmiştir.

Yazarın, Uluslararası kitap bölümü, makale, bildiri, poster bildiri yazarlığı, konferans sunumu, kongre düzenleme ekibinde bulunma; Ulusal makale ve bildiri yazarlığı, konferans sunumu, dergi editörlüğü, Dergi/akademik danışma üyeliği, Öğrenci Yarışması Danışman Jüri Üyesi, Araştırma projesi çalışmaları, Panel/Seminer/Atölye çalışmaları düzenleme, Ders Notu çalışmaları; Eğitim-Öğretim Etkinlikleri (Ders, Uygulama, Staj Çalışmaları Bilgisayar Ortamında Araştırma Tasarım Laboratuarı, Yapı Elemanları ve Malzemeleri Bilim Dalı, Yapı Üretimi Bilim Dalı, Laboratuar/Ses ve Görüntü İşleme Birimi geliştirme),

Akademik görevleri (Öğrenci danışmanlığı, Yaz Okulu danışmanlığı, Komisyon görevleri, Seminer organizasyonları, Öğrenci kulübü kurucu/danışmanı, Mezuniyet Balo/Yemeği Organizasyonu, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Tanıtım Komitesi Temsilcisi),

Akademik Etkinlikleri (Öğrenci Ödülü, Kongre ve Eğitim semineri katılımları, Atölye ve Fotoğraf Yarışması Katılımı) çalışmaları bulunmaktadır.

Yazarın çalışma alanlarında;

Bilgisayar Ortamında Araştırma-Tasarım, Proje Yönetimi Yazılımları, Yapı Bilgi Modelleme, Konut Üretim Sistemleri Analizi ve Bilgi Bankası, Küçük İnşaat Firmalarında Bilgisayar Ortamında Malzeme Yönetimi başlıkları görülmektedir.

“Malzeme Yönetimi Bilgi Sistemi (MYBS) Modeli”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Bilgisayar Programları ve Veri Tabanlarına İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi’ne (Kayıt-Tescil Numarası = İEE/BP-VT/357) sahiptir.

Yazar,

Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi (Merhum Elektrik Mühendisi Halis ÇETİNER’den), Yıldız Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Mezunlar Derneği, İstanbul Proje Yönetimi Derneği, İnşaat Bilişimi Grubu üyesi’dir.