Anasayfa


     PANTHEON'DAN GÜNÜMÜZE KUBBELERİN GELİŞİMİ

   
BASIM : 2010
ISBN : 978-9944-313-79-7
Fiyat : 13 TL (KDV Dahil)
***
Yrd. Doç. Dr. MÜJDE ALTIN
        Detaylar
 
 
Detaylar

Tarihin en eski dönemlerinden beri, Neolitik çağlara kadar uzanan kullanımıyla kubbelerin inşa edilmeye devam ettiğini görmekteyiz. Buradan kubbelerin etkinliğini anlamamız mümkün. Mimaride malzemenin etkin kullanımı önemlidir. Çünkü mimarlık çok yönlü bir çalışma alanı olup, malzeme, sağlamlık, fonksiyon, ekonomi, estetik gibi birçok alanı bünyesinde barındırır. Kubbeleri daha etkin inşa etme çabaları günümüzde yerini ekolojik kubbe inşa etme çabalarına bırakmıştır diyebiliriz. Sürdürülebilir kalkınma konularının gündemde olduğu son yıllarda, ekolojik özellikleri ön planda olan kubbe tasarımları ön plana çıkmaya başlamıştır.

Çalışmada tarihteki ilk kubbe örneklerinden biri olan ve günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiş olan Pantheon’dan başlayarak günümüzde yapılmış olan son kubbe örneklerine kadar kubbeler üzerinde yapılan irdelemeler üzerinden gidilerek kubbelerin gelişimi ortaya konmaya çalışılmış, malzeme kullanımı özelinde kubbelerin etkinlikleri irdelenmiş, günümüzde kubbe teknolojisinde gelinen son nokta belirtilmiştir.

***

Yrd. Doç. Dr. MÜJDE ALTIN

1974’te İzmir’de doğdu. İlköğrenimini Eskişehir Cengiz Topel İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini 1997 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra 1998 yılında aynı bölümün Yapı Bilgisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılında yüksek lisansını ve 2005 yılında doktorasını Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı’nda tamamladı. 2006 yılında aynı anabilim dalında Yardımcı Doçent oldu. Halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmekte, yapım bilgisi, yapı elemanları, güneş mimarisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının mimaride kullanımı ve iş hayatında İngilizce derslerini vermektedir.