Anasayfa


     VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme ve Sınıflama Algoritmaları)

   
BASIM : Aralık - 2011
ISBN : 978-605-4539-03-1
Fiyat : 20 TL (KDV Dahil)
***
Yrd. Doç. Dr. ULAŞ AKKÜÇÜK
        Detaylar
 
 
Detaylar

Bankalar, kamu kuruluşları, cep telefonu şirketleri gibi çeşitli ku-ruluşların topladığı veri miktarı arttıkça bu veriden anlamlı sonuçlar çıkartma isteği birtakım matematiksel yöntemlerin “Veri Madenciliği” adı altında toparlanmasına sebep olmuştur.

Veri madenciliği, kitabın başlığına da esin kaynağı olan iki önemli ve işletmeler için faydalı amaç için kullanılabilir.

Bunlardan ilki “sınıflama” olarak nitelendirilebilir. Örneğin bir banka kredi başvurularını “krediye uygun” ve “krediye uygun değil” olarak sınıflamak isteyecektir.

Diğer önemli amaç ise “kümeleme” olarak nitelenebilir ve aslın-da ilk amaçla ortak olarak da kullanılabilir. Örneğin aynı banka kredi başvurusu yapan müşterileri bir hedef değişken gözetmeden demografik ve diğer özelliklere göre segmentlere ayırmak isteyebilir.

Sadece bir amaca hizmet eden algoritmalar olmakla birlikte, hem kümeleme hem sınıflama algoritması olarak kullanılabilen algoritmalar da mevcuttur.

Bu kitabın amacı veri madenciliği tekniklerini temel matematik-sel prensipleri ve uygulama yöntemleriyle göstermektir. Bu anlamda k-means başta olmak üzere kümele teknikleri, k en yakın komşu algoritması ve karar ağaçları basit ve anlaşılır bir biçimde açıklanmıştır.

Son olarak hayali bir cep telefonu şirketinin kayıp müşteri tah-mini ile ilgili ve yüksek öğretimde toplanmış gerçek veri ile iki uygulamalı vaka, anlatılan teorik modelleri daha anlaşılır kılmaktadır.

***

Yrd. Doç. ULAŞ AKKÜÇÜK

 

1975 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1997 yılında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde  MBA yapmış, 2004 yılında ise ABD New Jersey’de bulunan Rutgers University’den İşletme alanında Doktorasını almıştır. 2005 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. İstatistik, Kalite Yönetimi, Üretim Yönetimi, Uygulamalı Veri Madenciliği, Pazarlama Araştırmalarında Özel Konular gibi lisans ve yüksek lisans seviyesinde çeşitli dersler vermiştir.

Dr. Akküçük’ün araştırma ve uzmanlık alanları arasında, pazarlama araştırmalarında sıkça kullanılan sayısal yöntemler (özellikle görselleştirme/boyut azaltma teknikleri), optimizasyon teknikleri ve bu tekniklerin görselleştirme uygulamalarında kullanımı, kalite yönetimi, veri madenciliği, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve tedarik zinciri yönetimi sayılabilir.