Anasayfa


     Türk Kamuoyu’nda Sakarya’dan Büyük Taarruz’a (Eylül 1921 - Ağustos 1922) SESSİZ BEKLEYİŞ

   
BASIM : 2013
ISBN : 978-605-4539-39-0
Fiyat : 19 TL (KDV Dahil)
***
Doç. Dr. MÜCAHİT ÖZÇELİK
        Detaylar
 
 
Detaylar

KİTAP HAKKINDA:

Sakarya Savaşı Türk Millî Mücadelesi açısından; askerî, siyasi ve moral üstünlüğün Türk tarafına geçmesini sağladığı için bir dönüm noktası olmuştur. Türk ordusu Yunanlıları durdurmasına rağmen Anadolu’dan atacak güce sahip olmadığı için 13 Eylül 1921’den 26 Ağustos 1922’ye kadar geçen yaklaşık bir yıl süren hazırlık sürecine girmiştir. Bu bir yıllık sürede herhangi bir savaş olmamışsa da Türk kamuoyu, Türk milletinin kaderini ilgilendirecek gelişmeleri yakından takip etmiştir.

Bu çalışmada, Ankara ve İstanbul basınından farklı görüşlerdeki gazetelerin bir yıllık süreçteki haber ve yorumlarını, TBMM tutanaklarını ve Milli Mücadele’nin önde gelen şahsiyetlerine ait dönemin hatıratlarını dikkate alarak Türk kamuoyunun nabzını tuttuk. Böylece Lozan Konferansı öncesinde Türk kamuoyunun hangi şartlarda bir barışa razı olacağı yönünde önemli veriler ortaya koymaya çalıştık.


YAZAR HAKKINDA: 

MÜCAHİT ÖZÇELİK

Antalya’nın Akseki ilçesinde 1971 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamlayan Mücahit ÖZÇELİK, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1994 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Türk Basınında Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na Giriş Süreci” adlı yüksek lisans tezini hazırladı. Yine Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırladığı “Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’deki Yabancı Esirler” isimli doktora tezi ile Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı’nda Dr. unvanını aldı. 2011 yılından itibaren Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapan Mücahit Özçelik daha çok Millî Mücadele Dönemi alanında dersler vermekte ve bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Özçelik, evli ve iki çocuk babasıdır.