Anasayfa


     ABD-TÜRKİYE-IRAK ÜÇGENİNDE TÜRKMEN MESELESİ

   
BASIM : KASIM 2012
ISBN : 978-605-4539-21-5
Fiyat : 24 TL (KDV Dahil)
***
Dr. CÜNEYT MENGÜ
        Detaylar
 
 
Detaylar

KİTAP HAKKINDA:

Bir Türkmen şehri olan Kerkük jeo-ekonomik özelliklerinden dolayı her dönemde büyük devletlerin odak noktası olmuştur. ABD’nin Irak ile ilgili mevcut stratejik hedeflerinin Türkiye’nin beklentilerine uyum sağlamadığı noktalarda Türkmenler arada sıkışıp kalmışlardır. Saddam sonrası oluşturulan farklı yapının Irak’a komşu ülkeler için bir model olması amacıyla halen çeşitli çalışmaların ve siyasi oyunların sürdürüldüğü görülmektedir.

Türkmen varlığının inkarına yönelik süregelen çalışmalar başarıya ulaşamayacaktır.

 

YAZAR HAKKINDA:

Dr. Cüneyt MENGÜ

Bağdat Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Bağdat Al-Mustansiriyya Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak işletme konusunda Master yapmış, daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doktorasını tamamlayarak doktor unvanını almıştır.

Sivil toplum örgütleri ve siyasi alanda üstlendiği görevler içerisinde 1968-1973 yılları arasında Türkmen Kardeşlik Ocağı’nda yönetim kurulu üyeliği, 1985-1992 yılları arasında Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığı, 1993-1995 yılları arasında Irak Milli Türkmen Partisi’nde Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1995’de kurulan Irak Türkmen Cephesi’nin kurucu üyelerindendir. 1999-2003 yılları arasında Irak Muhalif Grubu Kongresi’nde (INC)  görev alarak 1999’da New York Irak muhalefet toplantısında ve 2002 yılındaki Londra toplantısında Irak Türkmenleri’nin hem resmi sözcüsü ve hem de açılışta konuşmacısı olmuştur. Ayrıca Londra toplantısında Eşgüdüm ve Koordinasyon yüksek konseyi üyeliğine seçilmiştir. 2003 yılında Irak Muhalif Grupları’nın Selahattin toplantısı ve akabinde Davos Ekonomi toplantısına Türkmenleri temsilen konsey üyesi olarak katılmıştır. Saddam Hüseyin’in düşmesinden önce 7 Mart ve 17-18 Mart 2003 tarihlerindeki Ankara toplantılarında Amerikalı delegeler, Dışişleri ve Genel Kurmay temsilcileri ile beraber katılımcı olmuştur. Saddam Hüseyin düştükten sonra Türkmen Meclisi’nin hazırlık kurucuları arasında yer almış ve 750 delegenin katıldığı 3. Türkmen Kurultayı’nın hem hazırlık komisyonunun hem de kurultayın başkanlık görevini üstlenmiştir.

Dr. Mengü, turizm alanında faaliyet gösteren Mercan Şirketler Grubu’nun kurucusudur. Halen ticari çalışmalarının yanında; Türkmeneli İş Adamları Derneği Başkanı, Türkmeneli İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi’dir.