Anasayfa


     ATATÜRK'Ü NASIL ANLAMALIYIZ? SÖYLEDİKLERİ VE YAPTIKLARI İLE ATATÜRK'Ü ANLAMAK

   
BASIM : Haziran - 2011
ISBN : 978-9944-313-93-3
Fiyat : 30 TL (KDV Dahil)
***
Prof. Dr. MEHMET SARAY
        Detaylar
 
 
Detaylar

Atatürk, yalnız Türk tarihinin değil, insanlık tarihinin yetiştirdiği en büyük kumandanlardan ve devlet adamlarından biridir. 20. yüzyılın başlarında çok yönlü bir düşman saldırısına maruz kalan Türk Milletini bu saldırılardan yiğit arkadaşları ile birlikte kurtaran Atatürkün kurduğu bu demokrat ve laik Cumhuriyetin hikâyesini hiç Atatürkün kendi kaleminden okudunuz mu?

Çok okuyan ve edindiği bilgileri Türk Milletinin ilerlemesi için kullanan Atatürkün, Cumhuriyeti kurduktan sonra milletimizi cehaletten kurtarmak için başlattığı eğitim seferberliğini; milletimizi fakirlikten kurtarmak için başlattığı iktisat politikasını; Hakimiyet kayıtsız, şartsız Milletindir! parolası ile başlattığı demokrasi mücadelesini; komünizme ve totaliter rejimlere karşı takındığı tavrı; akıl ve barış yüklü dış politikasını; kadın hakları başta olmak üzere gerçekleştirdiği birbirinden önemli inkılâpların bizler için ne kadar gerekli olduğunu; şu çalkantılı dünyamızda cereyan eden olayları düşünerek, Onu yeniden okumamız gerektiğine inanıyoruz.

35 yıla yakın Atatürk hakkında çalışan ve bu konularda 15 adet kitap yazmış olan Prof. Dr. Mehmet SARAY hocanın hazırladığı Atatürkü Nasıl Anlamalıyız? Yaptıkları ve Söyledikleri İle Atatürkü Anlamak adlı bu çok kapsamlı çalışmasını bütün okurlara hassasiyetle tavsiye ederiz.

***

Prof. Dr. MEHMET SARAY

1942’de Afyon’un Dinar kazasında doğdu. Orta öğrenimini Çivril ve Isparta’da yapan Saray, 1961-1966 arasında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1968-1978 yılları arasında doktora çalışmaları için bulunduğu İngiltere’de “The Turkmens in the Age of Imperialism” adlı teziyle Doktor oldu. 1978’de mezun olduğu üniversitede hocalığa başlayan Dr. Saray, “Rus İşgali Döneminde Osmanlı Devleti ile Türkistan Hanlıkları Arasındaki Siyasî Münasebetler (1775-1875)” adlı teziyle 1983’de Doçent, “Afganistan ve Türkler” adlı teziyle de 1988’de Profesör oldu.

Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyeliği yapan Prof. Dr. Mehmet Saray, Mayıs 1992 - Ekim 1996 tarihleri arasında T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik Başdanışmanlık görevinde bulundu. Bu görevi esnasında Türk Cumhuriyetleri bilim adamları ile birlikte hazırlanan “Ortak Türk Edebiyatı”, “Ortak Türk Tarihi”, “Ortak Türk Sözlüğü” ve “Ortak Türk Alfabesi” projelerinin yürütücülüğünü yaptı.

1990 - 2000 tarihleri arasında Harp Akademileri’nde hocalık yapmıştır.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti ve Yeni Türk Cumhuriyetleri tarihleri üzerinde ders vermiştir.

2 Mart 2004 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Mehmet Saray, Kasım 2006 yılına kadar bu görevi yürütmüştür.

İngilizce ve Rusça bilen Prof. Dr. Mehmet Saray’ın 40’a yakın Türkçe ve İngilizce yayınlanmış kitabı ile 200’den fazla ilmî makalesi mevcuttur.