Anasayfa


     GAZETELERDE SEÇİM VAR (2002 Genel Seçimlerinin Yazılı Basında Sunumu: Bir İçerik Analizi)

   
BASIM : Temmuz - 2007
ISBN : 978-9944-313-41-4
***
Prof. Dr. ASLI TUNÇ - Doç. Dr. ESRA ARSAN
        Detaylar
 
 
Detaylar

“...Yazılı basının seçim sürecini nasıl yansıttığını izlerken, ele aldığımız tüm gazeteler bazında kronolojik bir bakışın ne kadar önemli olduğunu anladık. Acaba gazeteler seçim sürecinin başından sonuna kadar “tüm partilere eşit uzaklıkta” duran bir gazetecilik anlayışıyla mı hazırlanmışlardı? Tek bir partinin propagandasını yapan “partizan” gazeteler hangileriydi? 2002’de seçim sürecinin başından sonuna kadar devam eden parti(ler) içi/dışı dinamikler, (DSP’de yaşanan parçalanma, Kemal Derviş, İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan’ın Troyka hareketi ve arkasından yeni kurulan Yeni Türkiye Partisi, Derviş’in yeni kurulan YTP yerine CHP’ye katılımı veya AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim yasaklı olup olmayacağına dair tartışmalar vd.) yazılı basının yanlılığında değişimlere/kaymalara neden oluyor muydu?..”

***

Prof. Dr. ASLI TUNÇ

 

Aslı Tunç, 1969 yılında İstanbul’da doğdu. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeliği ve aynı zamanda Medya ve İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekan yardımcılığı yapan Aslı Tunç, doktorasını 2000 yılında Philadelphia’daki Temple Üniversitesi’nden aldı. Bir yıl boyunca Amerika’daki aynı üniversitede iletişim kuramları ve küresel iletişim üzerine dersler veren Aslı Tunç, 2001 Eylül’ünde Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarını yeni medyanın toplumsal ve siyasal etkilerine ve basın özgürlüğüne yoğunlaştırdı. 2006 Ekim’inde doçent oldu. İngilizce’de ve Türkçe’deki akademik yayınlarının ve tebliğlerinin yanısıra düzenli olarak http://www.gazetem.net yorum sitesinde ve Referans gazetesinde medya yazıları yazmaktadır.

 

Doç. Dr. ESRA ARSAN

 

Esra Arsan, 1966 yılında İstanbul’da doğdu. 1987’de Marmara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek okulunu bitirdi. 1984-95 yılları arasında, sırasıyla Hürriyet, Milliyet, Tempo ve Aktüel gibi yazılı basın organlarında ve ATV haber merkezinde muhabir olarak çalıştı. “AB ve Gazetecilik, Avrupa Kamusal Alanının İnşası: Macaristan ve Yunanistan Örnekleri” başlıklı tezi ile 2006’da doktora derecesini aldı. 1998 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gazeteciliğin temel ilkeleri ve haber analizi dersleri veriyor. Doç. Dr. Esra Arsan’ın günümüz gazeteciliğine ilişkin makaleleri çeşitli dergi, gazete ve derlemelerde yer almıştır. Arsan, ayrıca, Internet üzerinden yayın yapan http://www.dorduncukuvvetmedya.com, http:// www.medyakronik.com,  http://www.haysiyet.com,  http://www.bianet.org  ve http://www.sansursuz.com gibi medya gözcüsü sitelerinde evrensel gazetecilik örneklerini irdeleyen ve Türkiye’de gazetecilik pratiğinin meslek ilkelerine bağlı yürütülmesi çağrısı yapan yazılar yazmıştır.