Anasayfa


     ALGEBRA

   
BASIM : 2008
ISBN : 978-9944-313-51-3
***
Prof. Dr. BARIŞ KENDİRLİ
        Detaylar
 
 
Detaylar

This text evolved from my courses on Algebra during the last ten years. It is intended as a textbook for a first course in Algebra. The actual prerequisities for reading this book are quite minimal.
For motivation and historical perspective, 15 biographies of mathematicians have been added.

***

Prof. Dr. BARIŞ KENDİRLİ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1964 yılında İnşaat Y. Mühendisi olarak mezun oldu. Arkasından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nün 10. Dönem İşletmecilik İhtisas Programına katılarak 1965 yılında sertifikasını aldı. Hemen sonra da TÜBİTAK Yöneylem Araştırması ünitesinde 2 yıl Araştırma Asistanı olarak çalıştı. Bu arada da disiplinin ismi olan Harekat Araştırması yerine önermiş olduğu Yöneylem Araştırması halen tartışmasız bir şekilde kullanılmaktadır.

Daha sonra Temel Matematiğe ilgi duyan Kendirli, UNESCO ve Polonya Bilimler Akademisi tarafından Varşova’da 1967 yılında organize edilen 9 ay süreli “International Postgraduate Course in Functional Analysis, Topology and the Foundations of Mathematics” adlı kursa katıldı ve sertifikasını aldı. Arkasından Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Matematik Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak girdi ve salt matematikten 1969 yılında Master derecesini aldı. Bundan sonra Yale Üniversitesi’ne giderek matematikte doktora programına katıldı. Prof. Dr. Robert Langlands’ın danışmanlığında “On representations of SL, GL and PGL” adlı teziyle doktora derecesini Yale Üniversitesi’nden aldı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Matematik Bölümü’nde çalışmaya başladı. 1982 yılında doçent ve 1991 yılında da Profesör oldu. 1979-1980 yılında misafir Yardımcı Profesör olarak Leiden Üniversitesi’nde çalıştı.

Halen, 1998’den beri Fatih Üniversitesi Matematik Bölümü’nde Profesör olarak çalışmasını sürdürmektedir.