Anasayfa


     HAVACILIK TERİMLERİ VE KISALTMALAR SÖZLÜĞÜ AVIATIONARY: Aviation Dictionary of Terms & Abbreviations

   
BASIM : Mart 2014
ISBN : 978-605-4539-56-3
Fiyat : 55 TL (KDV Dahil)
***
HİDAYET TUNCAY
        Detaylar
 
 
Detaylar

AVIATIONARY

Havacılık Terimleri ve Kısaltmalar Sözlüğü 

Aviation Dictionary of Terms & Abbreviations

SATIN ALMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ:

https://www.tuncayyayinevi.com/sozluk?product_id=287


AVIATIONARY
: AVIAtion DicTIONARY of Terms and Abbreviations / Havacılık Terimleri ve Kısaltmalar Sözlüğü uzun süren bir çalışmanın ve araştırmanın sonucunda hazırlanmıştır. AVIATIONARY sözcüğü ilk defa kullanılarak özel bir anlam kazandırılarak sadece havacılık sözlüğü bağlamında kullanılmak üzere türetilmiştir.

Sözlükte birçok konuda terim, ifade ve kısaltmaya yer verilmiştir. Bu hali ile; pilot, pilot adayı, kabin görevlileri, kontrol kulesi, rampa, uçak bakım ve tamir ekibi, teknik hizmet, yer hizmetlerinde, apronda, rampalarda, alan hizmetlerinde, hangarlarda, teknik destek ünitelerinde, meteoroloji, uluslararası havacılık ve havacılıkla ilgili daha birçok alanda çalışanlara ve hatta uçuşlarda sıkça bu terimlerle karşılaştıkları için yolculara da hitap etmektedir. Ayrıca sözlük, uçuş ve uçakla ilgili terim ve kısaltmaların yanı sıra zeplin, paraşüt, helikopter, askeri uçuş terimleri, telsiz, radar ve kısacası hava, havacılık, uzay çalışmaları ve her türlü uçuşla ilgili tüm deyim, terim ve kısaltmaları da içermektedir. Sözlükte aşağıda verilen temel konulardaki başlıca terim, kısaltma ve ifadelere yer verilmiştir:

• private charter aviation terminology / özel charter havacılık terminolojisi
• pilot controller glossary / pilot kontrolör terimleri
• passenger glossary / yolcu terimleri
• main terms used in civil aviation statistics / sivil havacılık istatistikleri temel terimler
• military aviation terms / askeri havacılık terimleri
• historic aviation terms / tarihi havacılık terimleri
• code words and phrases used in radio transmissions / telsiz iletişiminde kullanılan ifade kod sözcükleri
• certain aviation industry related terms / havacılık endüstrisine ilişkin terimler
• aviation, aerospace, and aeronautics / uzay ve havacılıkla ilgili terimler
• aviation terms and abbreviations / havacılık terimleri ve kısaltmaları
• airport acronyms used in FAA documents / FAA belgelerinde kullanılan havalimanı kısaltmaları
• glossary of flying terms / uçuş terimleri
• glossary for pilots and air / pilot ve hava ile ilgili terimler
• glossary for pilots and air traffic services personel / pilotlar ve hava trafik hizmetleri personel terimleri
• flightpath glossary of aviation terms / uçuş güzergahı/rotası havacılık terimleri
• descriptive aviation glossary / tanımlayıcı havacılık terimleri
• aviation insurance glossary / havacılık sigorta terminolojisi
• aviation communications glossary / havacılık haberleşme terimleri
• air traffic management terms / hava trafik yönetim terimleri
• aerospace terminology / uzay terminolojisi
• glossary of flying terms / genel uçuş terminolojisi

Sözlüğün hazırlık aşamasında 200’e yakın kaynağa başvurulmuş havacılık alanının tüm yan, yakın ve alt birimlerinde yer alan terim, ifade, kısaltma ve deyimler titizlikle incelenmiş ve detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Yaklaşık 10.000’e yakın ifade, terim, deyim ve kısaltma yer almakta olup, birçoğu açıklamalarla verilmiştir.

------------

Yazar Hakkında 

HİDAYET TUNCAY

Çorum-Bayat’ta dünyaya geldi. Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1979 yılında mezun oldu. Çorum’da Meslek Yüksekokulu ve bazı devlet okullarında İngilizce öğretmenliği yaptı. 1982'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Öğretmen Teğmen olarak atandı ve 1983’ten itibaren Kara Harp Okulu’nda, Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Yüksek Lisans İngilizce Hazırlık Programı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 1986 yılında yüksek lisansını ve 1993’te doktorasını Gazi Üniversitesi Uygulamalı Dilbilim/İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 1985 ve 1989 yıllarında ABD Savunma Dil Enstitüsü’nde (Teksas) akademik çalışmalarıyla ilgili araştırma yapmak ve ileri düzey İngilizce Öğretim Metodolojisi Programı’na katılmak için gönderildi. 1998 yılında TSK’nden Öğretmen Binbaşı rütbesinde emekli olduktan sonra, sırasıyla İstanbul Kültür Üniversitesi (1999-2007), İstanbul Arel Üniversitesi (2007-2009), İstanbul Aydın Üniversitesi (2009-2011), Doğuş Üniversitesi (2011-2012) gibi vakıf üniversitelerinde yönetici ve öğretim üyesi olarak çalıştı.

Hidayet Tuncay, bilimsel çalışmalarını daha çok İngilizcenin eğitimi ve öğretimi alanında yapmış olup, üçü sözlük olmak üzere toplam 13 kitabı basılmış ve çok sayıda ulusal ve uluslararası hakemli dergide makaleleri yayımlanmıştır. Ayrıca alanıyla ilgili birçok ulusal ve uluslararası konferans, çalıştay, seminer ve sempozyumlara konuşmacı ve dinleyici olarak katılmıştır.

Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda görevli olduğu yıllarda BILC (Uluslararası Dil Koordinasyon Bürosu/NATO, Yabancı Dil Akademik Danışmanlık Proje Koordinatörlüğü, (1990-1993), çalıştığı vakıf üniversitelerinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü, Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik Program Başkanlığı, Yabancı Diller Koordinatörlüğü, Fakülte Yönetim Kurulu ve Senato Üyeliği gibi görevlerde bulunmuştur. Ayrıca uluslararası alandaki görevleriyle de tanınan H. Tuncay, City and Guilds (İngiltere) Kalite Kontrol Müfettişi, TOEFL-iBT TCA-Sınav Merkez Yöneticisi, Continental Journal of Education Research dergisi editörü olarak hizmet etmiştir.

Mayıs 2012’den beri Kırgız-Türk Manas Üniversitesi’nde (Bişkek-Kırgızistan) İngiliz Dili ve Uygulamalı Dilbilim öğretim üyesi ve Üniversite Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır.